Blog

The day after…

Geen categorie0 reacties

The day after…

Naast mij staat een enorme bos bloemen op tafel. Prachtige hortensia’s, rozen, lelies in de kleuren paars/roze en veel groen eromheen. Die heb ik gisteren van HVO Querido gekregen als dank voor mijn bijdrage aan de themabijeenkomst ‘Wat bezielt je’. Daarvoor staat het beeldje van een vrouw, dat ik van mijn moeder heb gekregen. In haar schoot brandt een kaarsje. Dat beeldje was er gisteren ook bij. Het voelt alsof ik de energie van gisteren heb meegenomen naar huis.

Ik tril zelf nog na van geluk en misschien ook een beetje van opluchting dat het zo’n mooie dag is geworden. Het was best een beproeving. De kapel van Blijburg was helemaal gevuld met mensen. De ruimte zorgde voor een intieme sfeer. Na de opening vertelde ik het verhaal van de reis die mijn moeder heeft gemaakt van het donker naar het licht. Hoe mijn zus en ik zonder haar zijn opgegroeid terwijl zij in een psychiatrische inrichting zat en mijn vader voor ons zorgde. En hoe juist Querido haar in 1982 heeft geholpen om haar kracht weer terug te vinden en zelfstandig te gaan wonen. Het was spannend om mezelf te laten zien vanuit mijn kwetsbaarheid. Maar wat een kracht geeft dat als je dat hebt gedaan. Het schiep de bedding voor de dag.

Pauline Seebregts, verhalenverteller, vertelde over De reis van de held die ieder mens in zijn leven maakt. Ze nodigde mensen uit om krachten te verzamelen voor hun eigen reis. Dit deed ze m.b.v. de Appreciative inquiry. In tweetallen gingen mensen terug naar een moment waarop zij zich erg geïnspireerd voelden. Dat ze in hun kracht waren. Op het strand zag je overal tweetallen die verhalen met elkaar deelden. Mooi om te zien! Bij de terugkoppeling in de groep was er eerst wat huivering om ervaringen te delen. Maar nadat de eerste held het had gedurfd om haar krachtervaring te delen, volgden er al snel meer. Dit raakte me recht in mijn hart. Wat prachtig als mensen zichzelf laten zien en benoemen wat hun kracht is of wat hen raakt. We kijken zo vaak naar wat er niet goed is of gaat, dan voel je de energie weglekken. Kijk je daarentegen naar wat er wel goed gaat, wat iemands kwaliteiten zijn, dan begint de energie direct te stromen. Dat is pure inspiratie!

Ralph Freelink, mindfulnesstrainer, heeft de groep daarna meegenomen op de reis naar binnen. Hij vertelde dat het voor hem elke keer weer een confrontatie is met de stilte. Durf jij stil te zijn of je pas te vertragen? Leef je in het moment of op de automatische piloot? Mooie vragen om eens bij stil te staan. Tijdens de begeleide meditaties kon je de stilte voelen. Dan opent zich een ander veld waar we vaak aan voorbij gaan. Het veld waar jonge kinderen zich als vanzelfsprekend in begeven. Die leven niet in de toekomst of in het verleden, maar zijn helemaal in het Nu. Vol verwondering.

Mooi ook hoe daarna een projectleider zijn project/nieuwe methodiek Strength Based koppelde aan de reis van de held. Krachtgericht werken… Een methodiek die uitgaat van ieders kracht en krachten uit de omgeving die nodig zijn om weer op weg te gaan en het pad van je hart te volgen. Mooi dat HVO Querido dit omarmt.

Ik vond het een prachtige start van Hartskracht en ik neem deze ervaring in mijn hart mee. Vanavond lekker uit eten met Jeroen, Roman en Isobel. Om het te vieren.

Op naar de volgende reis!

Hartegroet,
Daniëlle

Laat een reactie achter!