Blog

A new story

Geen categorie0 reacties

A new story

Mijn vriendin en compagnon Luce van Druenen en ik hebben afgelopen weekend samen met onze dochters Bloem en Isobel van 13 deelgenomen aan een moeder-dochter weekend in België. Een weekend dat in het teken stond van de Rites de Passage. Om samen de Overgang van meisje naar vrouw te vieren. We hebben met elkaar een zweethut ervaren, in de nacht gewaakt bij het vuur en gedeeld in de cirkel over ons vrouwenlichaam (in wording) en heerlijk gegeten en creatief bezig geweest.

Wat een bijzondere en helende reis is het geweest. Voor mij een verdieping in het moeder zijn en het dochter zijn. In de zweethut hadden we eerst twee rondes samen met onze dochters. Daarna gingen de meiden naar hun eigen zweethut en bleven de moeders en grootmoeders achter in de hut. Er volgde een sharing waarin iedereen deelde wat het met haar deed nu de dochters naar hun eigen hut waren gegaan.

Er werd bij veel vrouwen een diep verdriet en een grote leegte aangeraakt.

Toen het mijn beurt was om te delen, viel ik stil. Ik moest bekennen dat ik NIETS voelde toen mijn dochter naar de andere hut ging. Ik voelde een fysieke leegte maar mijn hart was er niet bij. Direct daarna voelde ik een gevoel van afgescheidenheid van mijn eigen moeder.  Mijn hart op slot, mijn adem hoog en alle energie in mijn hoofd. Dat ken ik van mezelf. Uittunen om niet te hoeven voelen omdat het te pijnijk is. Vanbinnen was er het verlangen om me in deze donkerte van de zweethut te openen voor het gevoel en de pijn van het afgesneden zijn binnen te laten. En daar was ze. Mijn kleine innerlijke meisje van zes jaar die haar moeder zo jong heeft moeten missen. Die plots uit haar leven was gerukt door de zware opname in het psychiatrisch ziekenhuis. Een ervaring die traumasporen in mijn leven heeft achtergelaten.

Veerle liet een ander licht op mijn verhaal schijnen. Wat als mijn moeder ervoor heeft gekozen om haar stoornis in dit leven te ervaren? Zij draagt haar lot. Ik draag mijn lot. Ik deelde door mijn tranen heen dat ik het zo pijnlijk vind om haar zo te zien lijden. Ik dook mijn verhaal in van het boze, verdrietige en in de steek gelaten meisje en Veerle vroeg of ik bereid was om dit verhaal te transformeren en een nieuw verhaal te creëren. Een verhaal dat me voedt en kracht geeft.

Het deed me direct denken aan deze mooie quote. 

Diepvanbinnen weet ik dat mijn moeder de juiste moeder voor mij is. Door haar zielsverwarring en verdwalen in de duisternis ben ik al op jonge leeftijd op zoek gegaan naar mijn eigen wortels. Terug naar de kern en heb ik een veilige bedding weten te creëren voor mezelf waar ik steeds meer mezelf kan zijn.

Vanwege haar ziekte en de uitsluiting die dat met zich meebrengt, heb ik er mijn werk van gemaakt om mensen een veilige bedding te bieden waarbinnen heling en transformatie kan plaatsvinden. Zowel bij mijn coaching en leiderschapsretreats, de Zij Die Weet workshops en familie opstellingen die ik samen met Luce begeleid en de concerten die ik organiseer.

Mama, ter ere van jou doe ik het werk dat ik doe.
Mama, ter ere van mij leef ik mijn leven ten volle

Toen ik laatst bij haar op de gesloten afdeling van het psychiatrisch ziekenhuis was, heb ik haar voor het eerst een warme knuffel gegeven i.p.v. een snelle kus op haar wang. Het was voor ons beide wennen. Stap voor stap helen we onze verbinding en brengen daarmee heling in de verbinding met de voormoederlijn en in de dochterlijn.

Direct springt er een nummer in mijn hart. Zo werkt dat bij mij. Music as Medicine. Het is het nummer All is Welcome here van Miten. (van Deva Premal & Miten and Manose)

Ik deel het graag met je omdat zo belangrijk is om jezelf welkom te weten met alles wie je bent en met alles wat je met je meedraagt.

Wat is jouw nieuwe verhaal?

Wat is het oude verhaal dat jij graag zou willen loslaten? Welk nieuw verhaal wil jij leven? Weet dat je bij mij ook welkom bent voor een individuele coachingsessie als je klaar bent om jouw nieuwe verhaal te ontdekken.

Volgende week organiseren Luce en ik weer onze avond familie opstellingen op 9 april en op vrijdag 13 april de dagworkshop Heel Jezelf – Inzicht in Ziekte en Symptomen. Er is nog plek om mee te doen!

Liefs,
Daniëlle

Laat een reactie achter!